Headerbild

Labyrintorientering i hela världen

2021-09-30 i Allmänt

Helgen 1-3 oktober är det  dags för labyrint (Maze) orientering , även i Skinnsberg

Sedan ett tiotal år tillbaks har vi utnyttjat labyrint-OL på våra ungdomsträningar som ett sätt att få springa och samtidigt träna med karta under vinterhalvåret när snön är för djup för att springa i skogen.

Den första labyrinten bestod av uppskottade spår utanför klubbstugan. Vi utvecklade hela tiden och hittade nya sätt att bygga och använda labyrinten. Så småningom började vi också använda labyrinten även under barmarkstiden, då byggde vi med hjälp av stagkäppar och plastband.

Den första labyrinten 2014. Spår skottade utanför klubbstugan.

Under vintern 2017-2018 pratade jag med Göran Andersson Dalaportens OL, då projektledare för IOFs World Orienteering Day, om våra övningar med labyrinten och han blev genast intresserad. En vinterkväll kom han till Skinnskatteberg och fotade ett träningspass som sedan också blev artikel i tidningen Skogssport. 
Våra tankar kring labyrintens möjligheter odlade vi vidare och i maj 2018 testade vi att köra samma labyrint på två olika platser, Göran på en skola i Avesta och jag med skolan i Skbg. Tanken var att visa löpande resulat på en TV-skärm med en kolumn för Avesta och en för Skbg, men plötsliga förändringar gjorde att vi inte kunde köra vid samma tidpunkt på dagen. En gemensam resultatlista kunde vi dock presentera.

Konceptet höll och vi såg framför oss samma labyrint över hela världen!

Pandemin stoppade oss från att direkt fortsätta men nu har vi i alla fall kommit så långt att vi kan genomföra "World Maze Race" (WMR). Egentligen skulle vi genomfört WMR redan den 29 maj, men p.g.a. pandemin kunde då endast ett fåtal länder (platser) genomföra den.
6 platser har alltså redan genomfört World Maze Race 2021, 3 platser i Australien - i Necastle och Sidney, Japan - i Nagoya, Kina - i HongKong och Portugal - i Sesimbra (utanför Lissabon).

Denna helg fredag-söndag 1-3 oktober fortsätter WMR. Vi har anmälningar från 34 olika länder på 93 olika platser. Bl.a. genomförs WMR i Norberg på lördagen.

I Skinnsberg genomför vi World Maze Race på söndag den 3 oktober. Mellan klockan 13 och 15 finns möjlighet att delta. Vi håller till på tomten mellan COOP och Systembolaget.
4 träningsbanor finns och också en "tävlingsbana" där resultaten läggs upp i en världomspännande gemensam resultatlista. På tävlingsbanan tävlar man i 6 olika klasser:
Ungdom (dam | herr) -16 år
Senior (dam | herr) 17-34 år
Masters (dam | herr) 35- år

En unik handgjord speciellt framtagen Dalahäst kan "världssegraren" i respektive klass se fram emot!

Vi ser fram emot en rolig dag! 

Vem som helst får alltså komma och prova på. Alla är välkomna och det är gratis!


World Maze Raze 2021 i Skinnsberg (pdf)

Adress

OK Hedströmmen Roger Åsberg, Bårestadsvägen 5 739 30 Skinnskatteberg

Kontakt

E-post: info@okhedstrommen.se Ordf. Roger Åsberg: roger.asberg@outlook.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Västmanlands OF