Headerbild

Älgbirgers

Nu har Älgbirgers avgjorts under en fantastisk orienteringsdag vid den fina badplatsen i södra änden av Skärsjön. I fin och öppen terräng och efter många fina kämpainsatser så blev det  till slut efter en del räknande Norbergs OK som segrade i Älgbirgers 2011.

Resultatet blev följande.

1. Norbergs OK 17905,03 sekunder

2. Surahammars SK 33172,20 sekunder

3. OK Hedströmmen 47750,11 sekunder

4. Fagersta OK  79020, 17 sekunder

5. SK Trim 97894,33 sekunder

Hur kommer man då fram till följande resultat, jo först så tänkte jag berätta om bakgrunden till att vi ville göra om beräkningssystemet som har gällt i alla år. Nämligen det där de tre bästa resultaten på varje bana räknades in i sluttiden och den klubb som hade kortaste tiden vann. Vid ett möte med norrklubbarna i SK Trim,s klubbstuga en höstkväll för några år sen så kom vi överens om att deltagarantalet hade minskat rejält på våra klubbtävlingar. Tanken var då att göra om beräkningssystemet så att alla som sprang räknades in i slutresultatet. Sen ville vi även att många deltagare skulle löna sig, i ett försök att få fler som springer orientering.Uppdraget att fila på ett nytt sätt att räkna på gick till Mats Bergman NOK och undertecknad. Efter ett antal test och diskusioner fram och tillbaka så kom vi till ett beslut enligt följande.

Alla tider för klubbens löpare läggs ihop på varje bana. Sen delas den sammanlagda tiden med antalet deltagare från klubben på varje bana. Man får då en medeltid per bana och klubb. Medeltiderna från varje bana läggs ihop och man får fram en sammanlagd medeltid per klubb.

För att premiera stort deltagarantal så tar man alla fullföljande deltagare i hela tävlingen och dividerar med klubbens antal fullföljande deltagare. Man får då en faktor som blir låg vid många deltagare och hög vid få deltagare från klubben. Den faktorn multipliceras med den sammanlagda medeltiden för varje klubb och ett slutresultat fås fram. Här lönar det sig med många som springer, det är nämligen nästan omöjligt att vinna med enbart få och snabba löpare!

Problemet har varit av teknisk art i exelarket som vi har haft som grund, det är nu löst med hjälp av Åke Larsson. Vi gjorde om alla tider till sekunder och sen gick det bra att hantera i exel och resultatet enligt ovan var ett faktum.

Tar nu tillfället att uppmana alla klubbar att till nästa år se till att så många som möjligt deltar från varje klubb då jag tror att slutresultatet kommer att bli jämnare om vi blir fler som springer från varje klubb.

Det är nämligen så att rent teoretiskt så skulle två eller flera klubbar kunna hamna på samma medeltid innan man tar hänsyn till deltagarantal från klubbarna. I det fallet kommer den klubb som har flest fullföljande deltagare att vinna.

TACKAR ALLA SOM DELTOG I DAG VID SKÄRSJÖN OCH HOPPAS ATT VI BLIR FLER TILL NÄSTA ÅR!

Roger Åsberg

 

 

 

Inbjudan | PM | Startlista | Resultat banor | Sträcktider |

Adress

OK Hedströmmen Roger Åsberg, Bårestadsvägen 5 739 30 Skinnskatteberg

Kontakt

E-post: info@okhedstrommen.se Ordf. Roger Åsberg: roger.asberg@outlook.com

Drivs med KlubbenOnline

Logga in

Västmanlands OF